Tervislik Eesti toit

Kuigi toidukuu sai selleks korraks läbi, siis loodame, et ka täna, homme ja kuue kuu pärast on toidulaual au sees ikka meie armsas Eestis toodetud toit. Seetõttu tahame Teiega jagada tervislikku ühe päeva menüüd, mille põhikomponentideks on Eestimaal kasvanud marjad, seemned, pähklid, köögi- ja teraviljad.


HOMMIKUSÖÖK: Kaerahelbepuder
Keeda kaerahelbed veega pehmeks, lisa juurde veidi piima (soovi korral), sega ning aseta peale kaas ning tõsta pott tulelt. Valmis puder serveeri erinevate marjade (mustikad, vaarikad, põldmari, pohlad jt), seemnete (päevalille-, kõrvitsa-, seesamiseemnete jt) ning purustatud pähklitega. Magusust võib lisada meega.

Vahepala: Kiluleib muna ja rohelise sibulaga

LÕUNASÖÖK: Kõrvitsapüreesupp leivaviiluga
Vaja läheb:

200g kõrvitsat
1 keskmine porgand
100g kaalikat
1 küüslauguküüs
1 sibul
Oliiviõli
Puljongikuubik
Täisteraleib
30g parmesani
sool ja pipar maitsetamiseks.

Haki sibul ja küüslauk, kalla õli potti. Lisa sibul ja küüslauk, riivi juurde ka ingver ning prae mõni minut. Lisa juurde tükeldatud kõrvits, kaalikas ja porgand ning kalla peale vesi (võib olla ka puljong) nii, et aedviljad oleksid kaetud. Keeda kuni on pehmed, seejärel püreesta saumikeriga. Serveeri riivitud parmesanilaastude, röstitud kõrvitsaseemnete ning täisteraleivaga.

Vahepala: 1 keskmine õun ja 10 sarapuupähklit

ÕHTUSÖÖK: Seeneorsotto heeringaleivaga
Vaja läheb:

100g seeni
50g kruupe
0,5 sidrunit
1 sibul, küüslauk
2-3 tl oliiviõli
Puljong
1 porgand
peotäis aedube
mõned lehed peterselli
heeringaviilud
1 täisteraleivaviil
sool ja pipar, seemned.

Loputa kruubid hoolega jooksva vee all läbi. Lisa potti peeneks hakitud küüslauguküüned ja sibul ning prae neid 2-3 minutit oliiviõlis. Seejärel lisa juurde odrakruubid. Pidevalt kruupe segades kuumuta neid mõni minut vaiksel kuumusel. Lisa niipalju puljongit, et kruubid oleksid 2-3 cm jagu vedelikuga kaetud. Lisa juurde riivitud porgand ning hauta madalal kuumusel pehmeks. Maitsesta soola ja pipraga.
Samal ajal tükelda seened ning lisa koos hakitud küüslaugu ja sibulaga pannile. Prae neid pidevalt segades, lisa juurde tükeldatud aedoad, hakitud peterselli ning lõpuks kruubi-porgandi hautis. Sega kokku ja soovi korral lisa kas lehmapiima koort või kookoskoort, et oleks kreemjas tekstuur ja pigista peale sidrunit.
Naudi heeringaleiva, millel on kaunistuseks mõned rohelised petersellilehed, ning hapukurgiviiludega.
*Odrakruubid võib eelneval õhtul likku panna, et valmistamine oleks kiirem.

Lisasime toidukordade kõrvale ning vahepalaks ka täistera rukkileiva, kuna ka käesoleva aasta oktoobris toimub üleriigiline leivanädal 5.-9. oktoobril. Esimene üleriigiline leivanädal toimus 14.– 20. septembril 1998. aastal. Soovime samuti juhtida eestlaste tähelepanu tervislikule ja kasulikule täisterajahust rukkileivale – asendamatule igapäevatoidule meie menüüs.

Head isu!

/