Tervislikud jõulud

Jõulud on koosolemise aeg. Aeg jagada rõõmu ja vaadata tagasi mööduvale aastale. Selle juurde sobib ka isetehtud, maitsev ning tervislik söök.

Jõululauale sobib harjumuspärase sealiha asemel suurepäraselt näiteks linnuliha. Ühtlasi on kana lihtsam valmistada ning see on ka tervislik. Keedukartuli asemel sobivad sinna kõrvale imehästi näiteks küpsetatud juurviljad.

 Apelsini-meekana ahjujuurviljadega (8-10le)

Vaja läheb:

  • 1 Kanarinnak ja 8 kanakoiba
  • 2 apelsini
  • 200 ml apelsinimahla
  • 3 spl mett
  • 1 spl Balsamico äädikat
  • 1 spl Sojakaste
  • Pipar, sool maitsestamiseks

Valmista marinaad. Pigista apelsinimahlale juurde apelsinidest mahla koos viljalihaga. Lisa mesi, balsamico, sojakaste ning sool ja pipar. Sega ning vala kanale. Hoia kana marinaadis vähemalt 4 tundi külmkapis või jahedas.

Juurviljad vali omal soovil. Sobivad bataat, lillkapsas, kaalikas, peet, kõrvits, porgand, brokkoli, kartul. Koori ja puhasta juurviljad, lõika suupärasteks tükkideks ning pane ahjuplaadile. Maitsesta küüslaugu, soola, pipra, oliiviõli ja tüümianiga (soovi korral). Lisa ka veidi vett ning kata fooliumiga. Kui juurviljad on küpsed, kasuta pruunistamiseks pöördõhu grilli.

Küpseta juurvilju ning kana ahjus umbes tund. Vahepeal keera kanakoivad ringi ning sega juurvilju.

 Marineeritud kurkide ja seente kõrvale sobib jõululaual ka salat.

 Värske pühadesalat (8-10le)

Vaja läheb:

  •  5-6 lehte hiina kapsast
  • 1 pikk kurk
  • 1 pirn
  • Pool granaatõuna
  • Peotäis pohli või jõhvikaid
  • 1 spl Oliiviõli
  • Sidrunit
  • Sool, pipart maitsestamiseks

Lõika koostisosad suupärasteks tükkideks. Sega kokku oliiviõli, pigista sidrunimahla ning purusta veerand pohlades/ jõhvikatest lusikaga. Lisa sool ja pipar. Vala kaste salatile vahetult enne lauale viimist ning sega läbi.

 Naudi!

/