Esimeses postituses räägime ühest elu jaoks kõige olulisemast molekulist- veest ning sellest, miks on nii oluline vett iga päev tarbida.
Organismile on vett vaja erinevate vedelikest koosnevate keskkondade (näiteks veri, maomahl, uriin, seljaajuvedelik jne) loomiseks, kehale vajalike ainete (vitamiinide, mineraalainete jm) lahustamiseks ning transpordiks, kehatemperatuuri reguleerimisel ning jääkainete vabanemisel. Seetõttu tuleb päeva jooksul tarbida 1,5 – 2 liitrit vett. Oluline on meeles pidada, et vett saadakse ka toidust (puu- ja juurviljadest, mis on väga suure veesisaldusega; piimast; suppidest jne) ning joogist (kohvi, tee, karastusjoogid), kuid väga oluline on juua ka puhast vett. Sportimisel tuleks vastavalt treeningu intensiivusele juua vett tavapärasele kahele liitrile lisaks.
Seedimise käivitamiseks on hea juua klaas vett juba hommikul, kohe pärast ärkamist. Kui inimene ei joo piisavalt vett, siis toksiinide ja jääkainete eemaldamine kehast on raskendatud. Vee piisav tarbimine vähendab neerukivide tekkeohtu, kõhukinnisust ning tagab jääkainetest ja toksiinidest vabanemise.
Kuna aju koosneb suures osas (umbes 85%) veest, parandab vee joomine mõtlemist, aitab keskenduda ning vähendab peavalusid. Tihtipeale on peavalude põhjuseks vedelikupuudus. Pidev veejoomine suurendab ka haigustele vastupanu, aitab immuunsüsteemil paremini toimida ning võitleb nii külmetuse, viirushaiguste kui ka teiste tõvede vastu. Kui vett ei tarbita piisavalt palju, pidurdub seljaaju tegevus ja antikehade tootmine, mis muudab meid haigustele vastuvõtlikumaks.
Kaalulangetajatele on ka väga tähtis piisavalt vett tarbida, sest lisaks seedimisel tekkinud jääkainete eemaldamisele, vähendab veejoomine isu, kiirendab seedesüsteemi ning on loomulikult kalorivaba!
Veejoomine tagab ka kauni väljanägemise, sest vesi niisutab ja parandab naha elastsust, vähendades tülikaid kortse ning hoiab seda värske, pehme ning säravana!Kõigele lisaks teeb veejoomine õnnelikuks, tugevdades nii keha kui vaimu ning seetõttu on hea tuju garanteeritud.
Kellele niisama paljast vett ei meeldi juua, võib lisada veele sidrunit, laimi, mündilehti või erinevaid marju. Maitsevee võib valmis teha varem ning hoida külmkapis, siis püsib veejoomine ka meeles. Tööl olles võiks võimalusel veeklaas pidevalt laual olla, küll siis tekib harjumus ka vett rüübata.
/